Vijesti 2023. godina

ZAPOČELA LITURGIJSKA SLAVLJA VELIKOG TJEDNA

Na Cvjetnicu 02.04.2023. započela su u Banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure uobičajena svečana liturgijska slavlja Velikog odn. Svetog Tjedna.

Koncelebriranu misu je predvodio biskup ordinarij Franjo Komarica. Prema ustaljenoj praksi blagoslov palminih odnosno maslinovih grančica bio je pred „portikusom“ tj. ulazom u Biskupski ordinarijat i svećenički dom.

Uz svečanu zvonjavu katedralnih zvona procesija okupljenih svećenika, redovnica i vjernika krenula je prema glavnom ulazu katedrale.

Ulaskom u katedralu svi su, predvođeni katedralnim pjevačima, pjevali liturgijske pjesme Cvjetnice.

Nakon misnih čitanja u kojima su sudjelovali veći broj prisutnih, prigodnu homiliju o značenju Cvjetnice i Velikog Tjedan muke, smrti i slavnog uskrsnuća Gospodinova izrekao je pomoćni biskup Marko Semren.

Na kraju mise biskup Franjo je potaknuo nazočne da sudjeluju i u drugim liturgijskim slavljima tijekom Velikog Tjedna: na Veliku srijedu u svečanom koncelebriranom misnom slavlju „Posvete ulja“ na kojem će biti nazočni svećenici iz cijele biskupije, zatim na misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, u obredima Velikog petka, a prije toga u pobožnosti Križnog puta, u slavlju Vazmenog Bdijenja te na samu svetkovinu Uskrsa na svečanoj svetoj misi. Također da se u svojim obiteljima idućih dana zajedno mole, razmatraju Božju Riječ o muci Isusovoj te da pristupe sakramentu Svete ispovijedi.

TABB
Banja Luka, 3. travnja 2023.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button