Vijesti 2024. godina

Održan molitveni spomen za ubijenog župnika don Jurja Gospodnetića i njegove župljane

U župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu održan je 28. srpnja 2024. godišnjii molitveni spomen za župnika don Jurja Gospodnetića u povodu 83. obljetnice njegova stradanja i stradanja preko 200 grahovskih Hrvata katolika u 2. svjetskom ratu.

Svetu misu je po prvi put u ovoj prigodi predvodio novi banjolučki biskup mons. Željko Majić u zajedništvu s upraviteljem grahovske župe don Davorom Klečinom, a osim domaćih vjernika nazočili su i vjernici iz Knina, Livna i Mostara. Na misi je bio i konzul savjetnik iz Konzulata Republike Hrvatske u Livnu Božo Vodopija.

U svojoj propovijedi biskup Majić se osvrnuo na nedjeljno evanđelje o umnažanju kruhova i potaknuo vjernike na velikodušnost i nesebičnost u življenju i žrtvi za druge, te istaknuo kolika je za katolike važnost euharistije, naglasivši da su se svi kršćani diljem svijeta osjetili poniženima i uvrijeđenima blasfemičnim prikazom Isusove posljednje večere na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu. Biskup se osvrnuo i na Svjetski dan baka i djedova koji se te nedjelje obilježavao u Crkvi na poticaj pape Franje, potaknuvši vjernike da njeguju kulturu brige za stare osobe.

U propovijedi je spomenuo i glavni razlog njegova dolaska toga dana u Grahovo, a to je 83. obljetnica stradanja s karakterom mučeništva nezaboravnog župnika don Jurja Gospodnetića zajedno s preko 200 domaćih vjernika u danima 2. svjetskog rata i poraća. Govoreći o životu i stradanju župnika Gospodnetića biskupa je naglasio da je, po svemu sudeći, don Juraj vodio krepostan život, a njegovo stradanje ima sva obilježja mučeništva, što će biti i zadatak Crkve da dokaže u procesu beatifikacije koji bi uskoro trebao biti i službeno pokrenut za četvoricu svećenika Banjolučke biskupije ubijenih in odium fidei u 2. svjetskom ratu, među kojima je i don Juraj Gospodnetić. Biskup je u propovijedi naveo i druge primjere stradanja s karakterom mučeništva u grahovskoj župi, među kojima se ističe „grahovska Majka Makabejka“, kako nazivaju majku Anicu Barać koja je zvjerski ubijena istog dana kad i župnik don Juraj, zajedno sa svojih devetoro maloljetne djece.

Na kraju sv. mise župnik Klečina je čestitao svim članovima Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ dan udruge i odao javno priznanje za njihovo nesebično zalaganje u promicanju kulture, mira i suživota, te za velikodušnu suradnju u duhovnoj i materijalnoj obnovi župe sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu.

Nakon mise svi su se uputili iza crkve gdje su pred spomen-obilježjem poginulima u 2. svjetskom ratu i Domovinskom ratu izaslanstva domaće udruge i „Bleiburškog počasnog voda“ položili vijence, a potom je biskup Majić za sve poginule izmolio molitvu opijela.

Biskup Majić će ponovno pohoditi Bos. Grahovo i 13. kolovoza kada će predvoditi u 11 sati sv. misu u povodu Dana sjećanje na poginule hrvatske branitelje.

Župa Grahovo

Povezani članci

Back to top button